Rólunk

A bisztrók most is tartó reneszánsza Franciaországból indult el világhódító útra, ahol Michelin-csillagos séfek döntöttek úgy, hogy minél szélesebb közönséggel szeretnék megosztani finom ételek iránti rajongásukat. Ennek helyszínévé a bisztrók váltak, ahol ugyanolyan szeretettel, jó alapanyagokból, de kötetlenebb hangulatban kerülnek a fogások a kínálatba, a nagy éttermeknél jóval kedvezőbb áron. Házias ízek, hangulat esetében rendkívül sok múlik egy étteremnél a séfen – a Kost Bistro családi vállalkozása esetében Rosics Mátyáson – és az ő látásmódján.

Matyi tanulóéveit a várbeli budapesti Hilton konyháján töltötte, majd Németországban vitt sikeresen egy az Osztrák-Magyar Monarchia ételeire specializálódott vendéglátóhelyet. Látásmódjában épp ezért vált a mostani konyha ugyanúgy modernné, mint klasszikussá, ahol a francia gasztronómiára jellemző előkészítési módok békésen együtt élnek a családi, magyar receptekkel, a hagyományos ízek a modern, letisztultabb tálalással. A büféasztalos kínálat miatt formájában is változatos ételsor, de a bisztró csapata igyekszik az íz-társításokba is egy kis ötletességgel izgalmat csempészni. Természetesen úgy, hogy a szeretett ízek teljességét ne veszítsük el.

Egy falat érdekesség

Kost Bistro ételtények #3 – Marinálás: a konyhai trendek úgy működnek, mint a divat világa

Aki figyelemmel követi a divat világát tudja, az épp aktuális trend megalkotói nem feltalálják a spanyolviaszt, inkább megújítanak egy régi elgondolást a jelen ízlése szerint. A konyha világában sincs ez másként. Az egyik ilyen régi-új trend a marinálás, amely valójában pácolást jelent. Pár éve divatos marinált ételeket szerepeltetni az étlapon, amelyek tényleg finomak, de vendégként jobb, ha tudjuk: ez nem mágia, egy finom pácolási eljárásról van szó. Sót keverünk ecettel, citromlével vagy borral, amelyhez fűszereket adunk, majd hagyjuk, hogy ezek átjárják a húsokat.